Gratis fragt v/ 399 kr.
Gratis retur
Byt i butik
365 dages returret
Gå til klub

Etikette til begravelser – Få 7 tips til den afdæmpede påklædning

Foto: Wagner

Er du i tvivl om, hvilken etikette, der er til en begravelse/bisættelse, og hvad man tager på til begravelsen, samt med hvilken farve? Denne tøj guide klæder dig på til din næste begravelse og giver dig nogle gode råd til, hvad der er godt og mindre godt at gøre og tage på.

 

Traditionelt tager du mørkt tøj på til begravelsen. Vi kommer her med et forslag til, hvad du kan tage på til begravelsen:

 1. Din påklædning skal udgyde respekt
 2. Du skal tage mørk trøje eller -jakkesæts jakke på
 3. Du skal tage mørke bukser på
 4. Du kan tage hvid skjorte på, hvis resten af sættet er mørkt og beholder jakken på
 5. Du skal tage diskret slips på til begravelsen
 6. Du skal tage sorte sko på til begravelsen
 7. Dog omfatter dit begravelsessæt ikke kun tøjet..

Der er dog nogle enkelte detaljer, som det er godt at vide, inden du begynder at finde den bedste påklædning til begravelsen og forstår etiketten

Vidste du f.eks. at tidligere var tøjfarven til begravelsen meget konservativt – du skulle kun gå i sort. I dag er det mørkfarvede tøj også meget normalt til begravelsen. Du skal desuden opføre dig både naturligt og afdæmpet til en begravelse.

Vi har samlet alle etiketterne og elementerne til begravelsen. Tøjet og etiketten skal især afspejle dit humør og respekt overfor den afdøde og afdødes familie. Derefter afliver vi nogle af de myter, som der er omkring den ”forkerte påklædning” til en begravelse.

Lad os komme i gang.

 

Shop jakkesæt

1. Hvad tager man på til begravelsen? 

 

Din påklædning skal udgyde respekt

Du kan have haft et nært forhold til den afdøde, det kan have været en bekendt eller sågar en person, som du kender gennem andre. I alle tilfælde er det ikke hver dag, du skal til en begravelse. Begravelser er derfor ekstraordinære begivenheder, men det betyder ikke, at du skal have ekstraordinært fint tøj på. Tværtimod. Begravelser har et gennemgående dresscode for påklædningen – og det er afdæmpet.

 

Du tager afdæmpet tøj på til begravelsen

Afdæmpet tøj afspejler en bestemt ydmyghed og respekt overfor den afdøde og vedkommendes familie, Derfor er det vigtigt at sondere terrænet og gøre det klart, hvad begravelses dresscoden er, inden du finder ud af dit endelig tøjvalg. Snak især med venner og familien om, hvad der er den passende begravelses dresscode.

Den afdødes død skal mindes det, som personen er kendt for, det skal tages højde for. Er personen kendt for dans og musik, kan du tage en trøje på, der symboliserer noget for personen. Der er således utroligt mange dimensioner, som er på spil, når du skal iklæde dig en afdæmpet stil.

Men generelt er det jo dig og – i situationen – din fattede opførsel, der viser taknemmelighed overfor personen ved at klæde dig i noget afdæmpet. Du skal altså undgå at tage opmærksomheden væk fra selskabet.

 

Dit tøj på dagen - grå farver til begravelse - duer også

Du tager altså tøj på til begravelsen som ikke tager alle folks opmærksomhed. Det skal være afdæmpet, pænt og roligt - noget som udviser respekt for den afdøde og dennes nærmeste. Det er alment kendt, at man tager sort tøj på, men det er en gammel tradition. I dag er en grå dresscode også accepteret. Andre mørkere farver som mørkeblå, -grøn og rød, kan du også tage på.

Det er generelt blevet mere accepteret at have f.eks. et gråt dress på. Tag udgangspunkt i din relation til den afdøde og hav mere eller mindre mørkt dresscode alt afhængigt af din relation. Det giver dig altså mulighed for også at bære et gråt dress til begravelsen.

 

Tag andre mørke farver på

Du kan altså tage mange forskellige mørkere farver på. Du skal for så vidt muligt undgå at have for meget bar hud – undgå derfor bare arme eller bare ben til begravelsen. Det ses virkelig hurtigt, fordi der er så en stor en kontrast mellem den lyse hud og det farvede jakkesæt. Samtidigt giver det et forkert signal at have bare ben eller arme, da det tager fokus væk fra den afdødede og over på dig. Få derfor et jakkesæt, der passer perfekt til dig. Det kan du finde på mange måder. Få f.eks. et jakkesæt skræddersyet til dig eller få professionel vejledning i din nærmeste wagner butik. Så kan du samtidigt bruge jakkesættet til mange andre begivenheder og formelle anledninger.   

 

Gode eksempler på hvad du kan tage på: 

Det er dig, der i den sidste ende bestemmer, hvad du skal tage på. Samtidigt skal du selvfølgelig også være opmærksom på, hvis hvad den pågældende dresscode foreskriver. Vi har herunder lavet et sæt til dig med nogle eksempler på tøj, som du kan tage på på dagen.

 

 


Foto: Wagner

2. Du skal tage mørk trøje eller -jakkesæts jakke på


Vi begynder med overdelen, her står valget mellem

 • En mørkfarvet trøje
 • En mørk jakkesætsjakke.

 

Du skal undgå hættetrøjen, smokingjakken og de lyse farver, når du vælger din overdel. Det gælder om at være afdæmpet klædt, så vælg gerne en trøje, der er mørk (med/uden lynløs) og som ikke vækker opsigt. Tager du jakkesæts jakken eller habitjakken på, er det mørke tema vigtigt. Tænk desuden over hvordan overdelen passer til underdelen – de skal helst være samme farve og passe sammen rent stilmæssigt. Et gennemgående mørkeblå dress til begravelsen gælder også i denne sammenhæng. Det forklarer vi i bukseafsnittet nedenunder.

Se vores store udvalg af trøjer og jakkesætsjakker.

 

Eller er du mere til blazer end jakkesæt, kan du se vores 2020 Blazer guide her.

 

3. Du skal tage mørke bukser på

 

Underdelen består af et par mørke bukser. Her står valget mellem:

 • Mørke jeans
 • Mørke jakkesæts bukser.

 

Undgå joggingbukser, lyse bukser og jeans med huller og slid samt andre skæve ting, når du vælger dine bukser. Det gælder om at vælge et par bukser, der har samme mørke farve som overdelen eller som passer godt rent stilmæssigt med overdelen. Her kan det igen både være et dress, der er i primært sort, mørkeblå, mørkegrå etc., som du kan tage på til begravelsen.

 

Et par gode stiltips er:

 • Hav en mørkfarvet trøje, der passer til dine mørkfarvede jeans.
 • Du kan godt have jeans på og en jakkesæts jakke til, så længe farverne passer sammen.
 • Jakkesættet er et sæt, så prøv at få overdelen til at matche underdelen.
 • Hvis overdelen og underdelen passer både i farve og stof, så har du en habit på.

Se mere til vores udvalg af  jeans og jakkesætsbukser.

 

Er du i tvivl om din rigtige størrelse, kan du læse vores udvidet størrelsesguide her. 

 

 

4. Du kan tage hvid skjorte på

Hvis du vælger at gå med det mørke jakkesæt, er det godt at tage en hvid skjorte på indenunder. Det får dig naturligt til at se lidt mere afslappet ud – og giver et stille og roligt udtryk uden at være alt for prangende.

 

Det er dog vigtigt, at skjorten forbliver indenunder jakken. Senere på dagen til en reception eller lignende kan du tage jakken af, når det f.eks. bliver for varmt. Det er således også en praktisk sikring, at gå med den hvide skjorte, da den heller ikke suger al varmen til sig.

 

Se vores udvalg af hvide skjorter

 

En ny trend 2020 er skjorte med mønster. Her anbefales det dog at huske den mørke tone. Så, en mørktonet skjorte med mønster er også ok. Den vil få dig til at være trendy og afslappet, men samtidigt udgive respekt. Se vores guide skjorte guide her.   

 

 

 

 

5. Du skal tage diskret slips på til begravelsen


Du skal tage et slips på til begravelsen, hvis den begravelse du skal til har en dresscode. Du skal selv vælge, hvilken farve af slips du vil tage på. Vælger du det mørke jakkesæt og den hvide skjorte, kan du i høj grad supplere det med et diskret mørkt slips.

 

I den sidste kommer dit valg af slips an på, hvor tæt du stod på personen, der bliver begravet. Spørg venner og familie ad, hvad der forventes af dig.

 

Generelle regler for slips til begravelse

Når du skal tage slips på til begravelse, er der nogle konkrete råd til, hvad du som pårørende og gæst kan gøre:

 • Vælger du et slips, skal det være konservativt uden at stikke for meget ud
 • Dybe sorte slips er passende til familiemedlemmer, der har mistet en af deres nærmeste.
 • Som gæst til et begravelse kan du godt vælge grå eller blåstribede slips

Det er altså særlig godt at vælge et slips til begravelsen, der er diskret og afdæmpet. Formår du det at følge vores råd, kan du gå til begravelse med god samvittighed. 

 

Slips til begravelse for et ungt menneske 

Der er ofte en helt andet og mere farverig dresscode, hvad angår slips, hvis det er et ungt menneske, der skal begraves. Her kan du godt tage lidt varmere, glade og farverige slips på. Kombinér det med et lommetørklæde eller et par manchetknapper, så du samtidigt får et stilet og afdæmpet udtryk til at spille op mod det lidt mere farverige slips. 

 

Pastelfarvede slips til begravelse

Tager du til en begravelse om sommeren eller foråret passer pastelfarvede slips også fint ind. Hvis dresscoden siger noget andet, skal du holde dig til den selvfølgelig. Tænk på farverne: lyseblå, beige, eller en lysegrøn til slips. De er særligt velegnede til at tage på. Det behøver altså ikke altsammen være så afdæmpet og kontrolleret.

 

Hvor langt skal dit slips til begravelsen være?

Traditionelt skal dit slips overholde en bestemt længde, så det ikke bliver for iøjnefaldende til begravelsen. Slipsets spids skal helst gå ned til ca. 2-4 cm over bæltet eller buksekanten. Det bliver for langt, hvis det går ned under bæltet, og det bliver for kort, hvis det er over 4 cm fra bæltet. 

 

Se vores udvalg af slips

 

 

6. Du skal tage sorte sko på til begravelsen

Sorte sko er en selvfølge til begravelser, enten er de nye eller også er de gjort rent for nyligt. Det vigtigste er vel, at de ikke virker for opsigtsvækkende og slidte. I yderste fald kan du tage mørkfarvede sko på, der heller ikke vækker for meget opsigt.

 

Undgå helst:

 • For lyse sko
 • Meget mønster og andre specielle detaljer
 • Store vandrestøvler
 • Sandaler

 

Se vores udvalg af sko

 

7. Dog omfatter dit begravelsessæt ikke kun tøjet


Begravelser er ikke kun tøjet – det er også et sidste farvel til dem, man kender – at kondolere. At kondolere kan man gøre på mange måder. Det kan gøres ved, at du:

 

 • Sender blomster til kirken
 • Giver et takkebrev til den afdøde
 • Har skrevet en sang, et digt eller lignende
 • Giver de nærmeste god plads og presser dig ikke på i kirken.
 • Forholder dig roligt og udtrykker de følelser, du naturligt gerne vil udtrykke.

 

Vælger du et jakkesæt til begravelsen, er det vigtigt at pasformen er passer:

Læs vores 7 tips til det perfekte jakkesæt-fit.

 

 

Personlige anbefalinger til dig