Kurv

5 tips til at vælge den bedste vinterjakke

Closeup af model i blå Bison vinterjakke
Closeup af model i blå Bison vinterjakke

Er du i tvivl om, hvordan du finder frem til den bedste vinterjakke? Med denne guide vil vi hjælpe dig til at vælge den helt rigtige herre vinterjakke til lige netop det, du har brug for. Nedenfor får du 5 tips, så du sikrer dig, at vinterjakken passer til det, som du skal bruge den til. Vidste du f.eks., at kulden først angriber de dele af kroppen, der sidder lige der, hvor luften kommer ind i jakken? Du skal altså være særlig opmærksom på kraven, manchetter, mm. på din nye vinterjakke. Lad os komme i gang.

Model i sort Lindbergh frakke

Hvad er en god vinterjakke?

En vinterjakke er en varm jakke, der skal beskytte mod den kuldefaktor, som man oplever, når der kommer ensibirisk koldfront eller når vinteren for alvor sætter ind. Den skal være vindtæt og kunne holde dig varm i minusgrader. Derudover er det også vigtigt, at den er vandtæt.

Der er desuden mange krav til en vinterjakke, og af den grund, ofte mange forskellige definitioner af, hvad vinterjakken skal være og skal kunne. Andre har en helt anden eller tredje definition på den. Nogle vintrer er det nok med en overgangsjakke og en tyk trøje indenunder, mens du, en rigtig kold vinter, skal have noget helt andet udstyr på.

Vores guide tager udgangspunkt i, at tage det bedste valg - både objektivt og subjektivt. En vinterjakke skal derfor både have en god teknisk profil (Det rigtige fyld, den bedste beskyttelse mod vind og regn, osv.) og samtidig være behagelig for dig.

Objektivt set er jakker, som skal bruges til udendørsaktiviteter og andre situationer, inddelt i to forskellige kategorier, så man ved, hvordan de er bygget op, og hvad de beskytter imod.

 • En softshell jakke
 • En hardshell jakke

En softshell jakke har en tyndere skal, men er samtidig vindtæt, vandafvisende og i mange tilfælde også vandtæt. Den passer især godt til de anstrengende aktiviteter og til lidt varmere og mere foranderligt, vådt vintervejr.

En hardshell jakke har en tykkere skal, der både skal være vindtæt og vandtæt. Den passer især godt til de aktiviteter, hvor du er ude hele dagen og skal bruge en god og solid jakke til alt slags vejr.

Derudover er der vinterjakker som:

 • Frakker
 • Fleecejakker
 • Tyk uldjakke
 • Skindjakker
 • Skijakker
 • Parkajakker
 • Dunjakker
 • Funktionsjakker


Alle disse jakker er for det meste til et afslappet fritidsliv, og er sværere at vurdere, om de ville være gode til bestemte aktiviteter.

Det vil vi komme mere ind på i det næste afsnit.

Hvor skal du bruge din vinterjakke henne? Byen eller naturen?

Det er nemt at beskrive, hvad en god vinterjakke er. Noget andet er rent faktisk at finde en, der passer til det, som man skal bruge den til. Typisk vil det enten være en vinterjakke til dagligdags brug, og en vinterjakke til brug i naturen.

Hvis du skal bruge din vinterjakke i byen

En vinterjakke til byen skal være en moderigtig jakke, som passer til dit arbejdstøj og til dagligt brug et par timer. Det er vinterjakken, som du har på mellem hjem og arbejde, med børnene på legepladsen, til at handle ind, gå en tur i parken eller komme fra a til b. Vigtigst ved denne type af jakke er, at den skal være nem og bevæge sig i samt passe til dit dagligdags outfit. Eksempler på vinterjakker til disse aktiviteter er dunjakker og parkajakker fra mærker som Bison, Lindbergh og lign.

Hvis du skal bruge din vinterjakke i naturen

En vinterjakke til naturen skal, i modsætning til en vinterjakke i byen, kunne holde dig både varm og tør i mere ekstreme forhold og over længere tid. De indeholder typisk mange forskellige funktioner, der gør dig i stand til at justere og beskytte særligt udsatte steder på kroppen mod kulde.

Udover disse funktionaliteter er de tit også lettere og åndbare. De formår altså bedre at udskille den fugt, som din krop afgiver ved anstregende aktiviteter, samtidig med at de vejer mindre. I denne kategori er det vigtigt at være opmærksom på, hvor foret at jakken er.

Vælg den bedste skaljakke om vinteren til din aktivitet

En vinterjakke kan således have enten en blød eller hård skal alt afhængigt af, hvor vind-, vandtæt og åndbar den skal være, men også hvor varm den skal være. Sammen med disse parametre spiller jakkens vægt også en rolle. Desto tungere den er, desto mere modstandsdygtig vil den være overfor kulden. Og omvendt desto lettere den er, desto mere kompakt og handy vil den være i tasken, men samtidig mindre modstandsdygtig i rigtig koldt vejr.

Det gælder altså om at se på de forskellige parametre - sat op imod dine reelle behov og de aktiviteter, du skal lave med den på.

Vi giver dig en kort opsamling på, hvad du skal holde øje med:

 • Hvis du laver anstrengende aktiviteter (krævende vandring, langrend, cykling, etc.), skal du have flere lag på - typisk en vindtæt softshell jakke sammen med en (uld)trøje.
 • Hvis du laver mindre anstrengende aktiviteter (stå på ski, mindre krævende vandring, etc.) skal du bruge en varm og vindtæt jakke, som samtidig er åndbar.
 • I alle tilfælde er det afgørende at vurdere, hvor meget fugt kroppen udleder - og dermed hvor åndbar den jakke og det tøj, du finder, skal være.

Når du har fundet den type vinterjakke du skal have, har vi fem konkrete tips til dig.

Model i sort Bison læderjakke

5 vigtige tips til at finde den rigtige vinterjakke

Når du har besluttet dig for, hvilken type jakke du skal have, eller hvilken aktivitet du skal have jakken på til, giver vi dig her fem gode tips for at vælge rigtigt.

Tip 1: Skal jeg vælge en vinterjakke med dunfor eller syntetisk foring?

Det første og vigtigste som du skal fokusere på, er, hvilket for, som din vinterjakke skal have. Skal det være syntetisk for eller for af dun? Indenfor hver af disse typer af foring er der stor forskel på, hvad du vælger og dermed hvor god isolering, du får for pengene.

Vi ridser kort op, hvad du skal holde øje med, og hvad du gør klogt i at vælge til og fra.  

Syntetisk foring

Syntetisk foring er en kunstig type af foring, som også kaldes fibermaterialer. Ligesom dunforingen består den af en masse små tråde, der er viklet ind i hinanden. Det skaber små luftlommer, hvor varmen opfanges og dermed holder dig varm.

Fibrene i den syntetiske foring er derimod ikke helt så lette og komprimerede som dun, og åndbarheden er ikke på samme niveau..

Hvis du er på udkig efter en vinterjakke med lang tids holdbarhed (+10 år), er det ikke syntetisk foring, du skal investere i. Fiberfyldet vil i løbet af 5-10 år miste en del af dens isoleringsevne. God kvalitets dunfyld vil med den rigtige pleje og vask kunne holde isoleringsevnen i op mod 30 år. Det er en jakke for livet.

Derimod er den store styrke ved fibermaterialet, at den er vandtæt. Polyesterfibrene absorberer stort set ikke noget vand, men vandet vil derimod sidde i fibrene og have tendens til at fordampe eller vil kunne vrides ud af jakken. Derudover vil den syntetiske fiberisolering, når den bliver våd, stadig bevare sin isoleringevne. Det er godt i det ofte våde, danske vintervejr. Desuden er den lavere pris på syntetisk foring selvfølgelig også en vigtig faktor.

Syntetiske fibermaterialer holder sig særdeles godt til den mellemkolde vejrtype, mellem 0-10 grader, hvor vand og fugt er noget, du bliver udsat for. Så hvis du skal vælge mellem en tynd fiberjakke og en tynd dunjakke, er forskellen minimal. En tyk fiberjakke derimod er klart tungere end en tyk dunjakke. Oftest vil der heller ikke være særlig meget fugt ved temperaturer under 0 grader, så ved minusgrader er en dunjakke vores anbefaling.

Du skal investere i en vinterjakke med kunstig foring, hvis:

 • Vinterjakkens vægt ikke er så vigtig for dig
 • Vinterjakken skal holde dig varm over længere tid
 • Vinterjakken skal kunne holde på fugt og ånde fugten ud af jakken.
 • Hvis du vil betale mindre

Dunforing

Den vinterjakke – med de bedste forudsætninger for at varme dig op – er en jakke med dun. Sammenlignet med den anden type fyld, den syntetiske foring, så er den i gennemsnit betydeligt lettere. Desuden kan dunjakker lettere komprimeres, så de fylder meget mindre i ens oppakning eller bagage.

Dun har ét ømt punkt.

Vand.

Hvis din dunjakke bliver udsat for meget vand på en vandretur eller i en vinterbyge, bliver den ikke automatisk tør efter et stykke tid. Du skal bruge en tørretumbler eller et tørrerum.

Dun har altså rigtige dårlige kår, når de bliver udsat for vand. Der har været flere forsøg med at imprægnere dun, så dunene bliver mere vandresistente end almindelige dun. Det har dog givet dem en mindre fyldkraft end naturlige dun, fordi imprægneringen gjorde dunene stivere, så de ikke naturligt viklede sig ind i hinanden. Når jakken med de imprægnerede dun blev våd, blev der simpelthen færre dun end ved en jakke, der er foret med almindelige dun, hvilket medførte dårligere isolering.

Fyldkraft: Der er forskel på kvaliteten af dun

Fyldkraft (Fill power) fortæller, hvor meget luft én tomme dunfyld kan fastholde. Jo mere luft dunfyldet kan fastholde desto bedre varmeegenskaber. Fyldvægten viser, hvor meget dunene fylder pr. gram. Så hvis der er mange dun pr. gram i en jakke ( over 600 gram), vil dunjakken være utroligt isolerende og ganske let.

Fyldkraft er den helt store faktor til at understrege kvaliteten af en dunjakke fremfor en billigere model.

Derudover skal du lægge mærke til, hvor mange procentdel af jakkens fyld, der består af dun og fjer. I kvalitets dunjakker vil over 90 % af jakkens fyld bestå af dun, mens fjerene vil være under 10 %. De billigere modeller indeholder op til 20-30 % fjer, hvilket giver knap så god isolering.

Du skal investere i en vinterjakke med dunforing, hvis:

 • Vinterjakken skal være let men varm.
 • Vinterjakken let skal kunne komprimeres.
 • Vinterjakken skal fungere bedst i kolde omgivelser uden for meget nedbør.                   
Model i mørkeblå Lindbergh jakke med hætte

Tip 2: Vinterjakkens ydermateriale (skalmaterialet) skal helst være vandafvisende

Det er vigtigt med en god ydre skal i vinterjakken. Det er der, hvor vind og vejr rammer først. Materialet skal derfor først og fremmest være vindtæt. Derudover er det op til dig, om jakken også skal være vandtæt. Det kommer helt an på, i hvilke omgivelser jakken skal bruges. Er det f.eks. til meget kolde temperaturer, hvor sne er den primære nedbør (under 0 grader)? Eller er det overvejende vådt vejr (+0 grader), hvor regn er den primære nedbørsform? Vandafvisende jakker er et godt valg, når man bor i Danmark.

Tip 3: Hætten og manchetterne er vigtige

følge læge og forsker Bente Klarlund angriber kulden først de dele af kroppen, der sidder lige der, hvor luften kommer ind i jakken. Det betyder, at især nakken og underarme er særligt udsatte områder, som skal beskyttes, hvis du vil holde dig ekstra varm.

Hætten er et stilmæssigt spørgsmål, især hvis du går efter en moderigtig jakke. Men hvis du går efter en klassisk jakke til alt slags vejr, så passer hætten godt ind. Køber du en jakke, der er utrolig funktionel, giver det virkelig god mening at have en hætte til. Den kan justeres og beskytte dit hoved og din nakke mod kulde, blæst og nedbør. Dertil kan du have en hue på indenunder hætten, så du holder dig ekstra varm på toppen.

Manchetterne kan også beskytte ekstra godt mod blæst, hvis du har nogle lækre inderærmer i jakken. Det giver en blød og dejlig fornemmelse, når du bare kan gå uforhindret rundt i et godt gammeldags blæsevejr.

Tip 4: Hvor mange lommer har du brug for?

Lommerne er også et stilmæssigt valg. Antallet af lommer samt hvor dybe disse skal være er også en vigtig overvejelse. Skal lommerne f.eks. kun indeholde dine nøgler, pung og telefon? Eller skal de indeholde forskelligt udstyr til aktiviteter i naturen? Et virkelig godt valg er lukkede lommer – enten med lynlås eller knapper. Så er alt det værdifulde indhold i dine lommer ordentligt beskyttet, både mod regn og sne.

Tip 5: Hvor frit skal du kunne bevæge dig?

Vinterjakkens pasform er vigtig, da det er den, der afgør, om du kan bevæge dig frit indenunder. Jo mere bevægelighed desto flere muligheder har du, når du f.eks. skal have en tyk trøje indenunder. Hertil er skulderlængden afgørende, den skal helst ikke stramme, fordi du gerne skal kunne strække armene frem og bøje dig fremover. Der er selvfølgelig forskellige ønsker til længden på jakken, når du søger en funktionel jakke eller en moderigtig jakke. Generelt skal overkroppen være frit bevægelig, så du i hvert fald kan få armene over hovedet og rotere overkroppen rundt.

Model i sort JUNK de LUXE jakke

Opsummering

Nu har du fået vores 5 bedste tips til at finde den bedste vinterjakke for dig.

Lad os opsummere:

 1. Du skal beslutte dig om din vinterjakkes for skal være dun eller syntetisk. Dun er bedst, mens syntetisk for er billigere.

 2. Sørg for at ydermaterialet på din vinterjakke er vandafvisende.

 3. En god vinterjakke har hætte og manchetter, som forhindrer at luften trænger ind.

 4. Tænk godt over hvad du skal have i lommerne. Der er stor forskel på sortimentet af vinterjakker.

 5. Sikr' dig, at vinterjakken har en pasform, som du kan bevæge dig i. Den skal være komfortabel.

Se det fulde sortiment af vores fede vinterjakker her. Hvis du vil ned i din lokale Wagner butik og prøve de forskellige modeller, så kan du finde listen over butikker her.