1-2 dages levering
Gratis retur
Byt i 365 dage
Kurv

Habit vs. Jakkesæt: Hvad er forskellen på Habit og Jakkesæt?

Skal du vælge jakkesæt eller habit? Og hvad er egentlig forskellen? Forskellen ligger i materialer, syning og udtryk ifølge Wagners eksperter.

Find svaret her

Hvad er forskellen egentlig på habit og jakkesæt?

Står du og skal vælge mellem en habit eller jakkesæt?

Her finder du forskellen mellem de to typer beklædning, for der er nemlig forskel både i materialer, syning og udtryk.

Habitten og jakkesættet forklaret kort

Habitten består af en over- og underdel lavet af det samme stof og med den samme farve. Oftest vil der være en tilhørende vest, som matcher de to øvrige dele. 

Jakkesættet er et sæt, hvor over- og underdel ikke nødvendigvis matcher – det kan godt bestå af to forskellige stoftyper og farver.  

Forskellen på habit og jakkesæt ligger således i deres materialer, syning og udtryk. Habitten er en strømlinet enhed, der udtrykker et stringent og stift look, som passer godt til festlige og formelle lejligheder. Jakkesættet er en mere omskiftelig og fleksibel enhed, hvor udtrykket er mere afslappet end habittens, men hvor fokus er på, hvordan du sammensætter din over- og underdel. Hvis du sammensætter dit jakkesæt rigtigt kan det komme til at se godt ud – uden at blive et alt for stift udtryk.

Historisk set er der også forskel på habitten og jakkesættet. Den ene kom nemlig før den anden og er således inspireret af den.

Historisk forskel på habit og jakkesæt

Jakkesættet kom allerede i 1600-tallet, dog som en form for kjole. Dette hørte op med den franske revolution i år 1788-1789 og blev efterfulgt i 1800-tallet af diplomatfrakke og jaket, som igennem de engelske skræddere blev skræddersyet til at passe ganske tæt til kroppen. Jakkesættet som sæt kom for alvor frem i starten af 1900-tallet. Her skulle over- og underdelen specifikt matche hinanden og sidde tæt til kroppen. Af samme grund kommer habitten også frem på dette tidspunkt.

Lige fra begyndelsen af 1900-tallet, og op til nu, har størrelsen, bredden og striberne på jakkesættet ændret sig alt afhængigt efter hvilken bevidsthed, der var på den tid. Op til og under 2. verdenskrig blev tøjet f.eks. større og mere voluminøst som et symbol på det overskud, der ligger i at være velhavende i en ellers sparet tid.

Det kan være svært at finde den perfekte habit eller jakkesæt i dag. Udtrykkene er nemlig lige så forskellige, som der findes farver og mønstre til de forskellige jakkesæt eller habitter. Det kan derfor ofte være svært at finde vejen til det perfekte jakkesæt eller habit til den rigtige anledning. Der er dog nogle vigtige træk, du skal være opmærksom på.

Middag, bryllup eller biografen? Hvornår skal man vælge habitten eller jakkesættet?

Den store forskel på habit og jakkesæt ligger som sagt i deres udtryk. Habitten er en strømlinet enhed og jakkesættet er en mere omskiftelig og fleksibel enhed. Jakkesættet passer altså til mange forskellige lejligheder – både formelle og afslappede – mens habitten egner sig godt til formelle lejligheder. 

Den vigtigste tommerfingerregel går dog på, at du altid skal vurdere dit tøj til den lejlighed og aktivitet, du skal deltage i. Hvad der passer til middagen er i den sidste ende ikke det, der passer til brylluppet, og det kan være du skal have et helt tredje sæt til begravelsen.

Det er således op til dig at vurdere og spørge dig selv om, hvornår og hvor du skal have det på? Skal det være til middagen, bryllyppet, eller sågar biografen?

Efterfølgende er det godt at stille spørgsmålet: Hvordan skal du bære det? Skal det f.eks. se let ud på en varm sommerdag eller lidt varmere på en kold vinterdag?

Til sidst kan du jo stille dig selv et mere dybdegående spørgsmål: Hvorfor skal du have det på? Er det måske fordi du gerne vil imponere, give et godt indtryk af dig eller fremstå mere eller mindre professionel?

Når du har fundet svarerne på nogle af disse spørgsmål, er du klar til at finde din habit eller yndlings jakkesæt.

Har du brug et jakkesæt til brylluppet?

Læs vores artikel om 3 forskellige looks til brylluppet lige her.

Eller har du brug for inspiration til et jakkesæt til en begravelse.

Læs vores fulde guide her.