Søg her...

Kurv
Kurv

Juletøj til mænd 2024

Model i Lindbergh julestrik og Lindbergh jeans
Model i Lindbergh julestrik og Lindbergh jeans

Skal du finde tøjet til den næste julefrokost? Eller finde julegaven til manden, der har alt? Med denne guide vil vi hjælpe dig med at vælge det helt rigtige stykke juletøj til mænd. Nedenfor, får du fem tips, så du sikrer dig, at du køber den rigtige julestrik, skjorte eller jakkesæt - som gave eller til at have på. Vidste du for eksempel, at det klassiske julestrik, julesweateren, blev skabt under 1930’ernes depression i USA, fordi de gerne ville strikke noget, der gjorde dem glade? Du skal desuden være særlig opmærksom på, hvilken type julearrangement du skal til, når du vælger dit næste juletøj. Lad os komme i gang.

Du skal have det rigtige juletøj på til jul

Julen er hjerternes fest. Det tidspunkt på året, hvor man giver gaver til dem, man holder af, familien samles om træet og spiser den gode julemad. Særligt juletøjet spiller en stor rolle. Får du nu den bløde pakke, du altid har drømt om? Eller kommer du i dit skarpeste pus til firmaets årlige julefrokost? Bag Juletøjet ligger der altså særlig mange beslutninger, håb og drømme - alle disse mange forskelligedimensioner vil vi vise i denne guide. Det kan både være i form af gaverne til din mand, men også i form af din næste skarpe udklædning.

Vi har først fokus på din udklædning til julen, til sidst i denne guide viser vi dig, hvilke gaver du kan lægge under juletræet i år.

Find ud af hvor formelt dit julearrangement er

Når det gælder juletøjet til dit næste julearrangement, har det ofte forskellige grader af formalitet over sig. Vi kan stille det op på følgende måder (hvor vi begynder med den mindst formelle):

  • Julehygge med familien derhjemme
  • Julehygge med arbejdet
  • Familiejulefrokosten
  • Juleaften med familien
  • Juleaften med bekendte
  • Firmajulefrokosten

Selvfølgelig, er der forskellige traditioner for, hvor afslappet eller formelt hver af disse begivenheder er. Ikke desto mindre er det vigtigt at finde den rigtige julestrik til det mere afslappede arrangement og det skarpe underspillede jakkesæt til den mere formelle begivenhed.

Hvis du er i tvivl om - for eksempel hvor formel din firmajulefrokost kommer til at blive, kan du med fordel spørge dine kollegaer eller den person, der står for julefesten. De vil kunne sige dig, hvad der er kutyme til festen. Det kunne i den anledning også være, at de gav dig nogle anekdoter fra de foregående julefrokoster. Det er alt sammen med til at give dig et indtryk af, hvad for en julefrokost og julefest du skal til.

Det samme gør sig gældende med juleaften. Skal du for eksempel hen til nogle, du ikke har holdt jul sammen med før, vil du nok klæde jer lidt mere formelt på, end hvis du var hjemme hos dig selv sammen med den sædvanlige del af familien. Det afhænger altså meget af, hvilket forhold I som familie har, til dem I skal besøge.

Skal det være den hjemlige hygge, du skal klæde dig efter, er julesweateren et klassisk stykke juletøj. Vi har her optegnet en kort historie om dens udbredelse i samfundet, og hvordan den opstod, så ved du, hvilken betydning den har haft.

Julesweaterens historie - en klassisk juletradition

Dette klassiske stykke juletøj, julesweateren til mænd, kommer i mange forskellige former og farver, og er ofte hjemmestrikket. Julesweateren bringer en særlig julestemning frem hos enhver, der går klædt med den. Historien om julesweateren strækker sig tilbage til slutningen af det 19. århundrede som et traditionelt stykke tøj.

I 1930’erne, under recessionen og anden verdenskrig, begyndte amerikanerne at strikke for både at løfte deres humør, og skabe en beklædningsgenstand til at holde sig varm. I 1980’erne blev julesweateren utrolig populær, hvorefter den i løbet af 1990’erne mistede sin store popularitet. I 00’erne blev den stort set kun brugt som en hadegave til jul.

De seneste år har vi set, at julesweateren igen er blevet populær. Dette er mest fordi, alle de bæredygtige sweatre, der bliver produceret med vintage mønstre på. Det er en trend, som er særlig stor i blandt andet USA, Irland og England.

Det festlige juleslips

Det festlige juleslips, vi kender den alle sammen, og enhver vil gerne have et sjovt slips på til det næste julearrangement. Det kan have julemandshoveder, sne eller rensdyr på. Det er sandsynligvis en smule for uformelt til en fest af mere formel art.

Lindbergh julestrik og Lindbergh julehue

Det mere formelle herretøj til julearrangementerne 

Vores mest generelle råd til julens helligdage, eller til en særlig festligt jule-dresscode, ligger til den mere formelle ende af skalaen. Undtagelser findes der naturligvis også, hvis værten klart har udtalt, at festen vil være mere ekstravagant og afslappet, så forventes det også, at gæsterne har langt mere løst tøj på, samt et par sjove julesweatre og nogle juleslips.

Én af de gode ting ved juletøj til herre er den store variation, som du kan bruge, når du køber ind til julens fester. Du bliver for det meste inviteret til mere end en fest i løbet af denne søde tid. Derfor, er det aldrig en dårlig ting at have købt en del forskelligt tøj, så du kan vælge til de behov, du skulle have. Således, har du masser af muligheder til rådighed samtidig med, at du kan genbruge noget af tøjet til næste jul eller til en julefrokost i januar eller sågar februar.

Sørg for at have én af nedenstående stykker juletøj til rådighed, når julens arrangementer og julefrokoster står for døren:

  • Jakkesættet
  • Habitjakken
  • Skjorten
  • Juleslipset

Derudover, skal du huske, at det ikke bare er en formel fest, men anledningen indbyder også til en vis legesyghed - som for eksempel er sjovt juleslips. Det vil vi komme til længere nede.

Farverne til dit juletøj - subtilt, diskret og varmt

Hvad angår farverne til dit juletøj, er du velkommen til at indarbejde nogle af de traditionelle farver fra helligdagene. Det er farver såsom en dybrød eller den mørkegrønne farve, da de minder om både juletræet og dets grønne grene, samt kærlighedens dybe røde og varme farve.

Når det så er sagt, skal du undgå de lyse og prangende nuancer, da de vil få dig til at skille for meget ud i en mørk tid. Gå i stedet efter nogle farver, der er subtile, diskrete og elegante.

Enhver julefrokost har denne hyggelige, muntre, men samtidig også intense stemning, som dit tøj skal prøve at passe til. Prøv, derfor at blande de traditionelle farver indenfor jakkesættet som sort, grå og mørkeblå med de mørke varme farver i slipset eller skjorten.

Mønstrede skjorter er et godt afbræk til julefesten

Vælger du ikke jakkesættet, kan du tage en mønstret skjorte i mørke nuancer på. Den passer til årstiden, og giver den samtidig liv med sit organiske og anderledes mønster. Dertil, kan du passende tage et par ensfarvede mørke bukser på, så du får den mønstrede skjorte til at fremstå knivskarpt.

En ekstra krølle på halen kunne være en mønstret skjorte med julemotiver på (som grantræer, julemænd, hjerter etc.). Det skal igen afbalanceres efter, hvor meget af mønstret, der tager opmærksomheden. Tager det alt for meget opmærksomhed kan du med fordel begynde en samtale med det, men ofte vil det blive for forvirrende for øjnene over længere tid.

Tøj til en almindelig julefrokost

Ingen julefrokoster er ens, men en almindelig julefrokost har mange gange alt, hvad hjertet begærer. Den kan foregå i mindre og større lokaler alt efter antallet af gæster.

Tøjet er ofte ret afslappet, hvis begivenheden er mindre og omgivelserne er mere intime. Når bare du har ét af de stykker tøj på, som vi foreslog ovenover, skal det nok gå. Med andre ord, tænk på, hvordan du skal klæde dig på, hvis det var en typisk dag på kontoret, måske bare lidt mere afslappet og med en del af julen blandet ind i din udklædning.

Dertil kan du kombinere et lille lommetørklæde i brystlommen med et mønstret slips. Bare husk, at alle elementerne i dit udstyr i sidste ende skal forblive harmoniske og passe sammen.

Til en lidt mindre formel julefest anbefaler vi, at du går med en kombination af frakke og anden farve bukser. En mønstret eller struktureret frakke er et godt valg - med eller uden slips.

Noget som for eksempel i tweed, uld eller lignende giver en rustik kvalitet, der stadig er passende til julen. Du kan med fordel også bære en blazer med et mønster - det ville være en ideel måde at passe til julen på, så er du både skarp og rustik på samme tid.

Lindbergh blazere på bøjler