Kurv

Find de rigtige habitbukser til mænd

Find de rigtige habitbukser til mænd
Find de rigtige habitbukser til mænd

Skal du finde et par habitbukser til mænd? Og vil du gerne finde ud af, hvad du skal se efter i et par habitbukser? Denne guide kigger på habitbukser til mænd, hvad du skal vælge og hvorfor du skal vælge dem. Derudover viser vi dig, hvordan du skal pleje dem, og hvordan de skal sidde på dig. Vidste du desuden, at enden af dine bukser skal gå lige til overlæderet på dine sko? Læs mere om dette tip i denne inspirationsguide.

Lad os komme i gang!

Habitbukserne skal stå skarpt

Habitbukser er den klassiske buks til herre, som du typisk finder sammen med en habitjakke. De kan både bruges til formelle arrangementer (bryllupper, begravelser, runde fødselsdage, mm.), samt til forretningsmøder og andre lejligheder, hvor den klassiske påklædning er værdsat. Tilsammen skaber habitjakken og habitbukserne, habitten, som vi kender den.

Forskellen på habitbukser og bukser til jakkesæt

Inden vi går i gang med at beskrive habitbukserne for alvor, er det vigtigt at bide sig mærke i en enkelt vigtig detalje. Det er forskellen på habitbukserne og bukserne til et jakkesæt. Først og fremmest har det noget at gøre med den generelle forskel på en habit og et jakkesæt.

Habitbukserne plejer at være en del af habitten, som både består af en over- og underdel lavet af det samme stof og sandsynligvis med den samme farve. Bukserne i et jakkesæt er en del af et jakkesæt, hvor over- og underdel ikke nødvendigvis skal matche – det kan godt bestå af to forskellige stoftyper og farver.

Forskellen på habitbukser og bukserne i et jakkesæt ligger således i deres materialer, syning og udtryk.

Model der spiller basketball i Lindbergh technical suit

Pasform på dine habitbukser

Habitbukser er et par traditionelle bukser, men i dag findes der utrolig mange forskellige pasforme til herre. Det er gjort med den erkendelse af, at habitbukser skal være et par behagelige bukser og samtidig være formelle.

 • Habitbukser i slim fit
 • Habitbukser med stretch
 • Habitbukser med vidde
 • Habitbukser i regular fit

Når vi snakker om pasforme på bukserne, er det selvfølgelig også et must at finde ud af, hvordan et par habitbukser sidder godt på dig. Det handler især om, hvor lange de skal være.

Hvor lange skal dine habitbukser være?

Det vigtigste at finde ud af, når du vælger dine habitbukser, er, at de sidder godt på dig. Det betyder samtidig, at de både kan være brede og smalle uden at spolere din stil. Du skal hertil være bevidst om, hvilken stil du går efter. Har du således et par slim fit habitbukser på, er det en god idé at have en slim fit habitjakke på.

Fælles for alle dine habitbukser skal være at benlængden er tilpasset din krop. Dertil skal du også regne livvidde og fødstørrelsen. Længden på dine habitbukser skal være sådan, at enden af dine bukser går lige til overlæderet på dine sko. Hertil må der må gerne være et lille knæk for enden af buksebenet. Én ting er vigtig - at bukserne hverken må rynke eller krølle omkring foden – så er de for lange. Undgå også at bukserne stumper (er lidt for korte) og afslører farven på dine strømper.

Fodvidden, som er bredden på buksebenets afslutning, er forskellige. Fodviddens omkreds skal, ifølge god skik, være omkring to tredjedele af fodens længde, så den forreste tredjedel af skoen kan ses.

Model i blåt Lindbergh Technical Suit

Pleje af habitbukser

Er du usikker på, hvordan du skal vaske og stryge dine habitbukser? Vi giver dig en kort introduktion til, hvordan du gør dette. 

Vask af habitbukser

Alt efter, hvilket materiale dine habitbukser er i, er det altid en god idé at hænge bukserne til tørre lige efter brug, gør helst dette udenfor. Herved fordamper de lugte som tøjet har fået fra sved og lign. Det gør samtidig også, at tøjet holder længere, fordi det undgår at blive kørt rundt, centrifugeret etc. i en vaskemaskine. Det mindsker således det generelle slid.

Strygning af habitbukser (og pressefolden)

Inden du går i gang med at stryge dine habitbukser skal du have fat i nogle remedier. Et strygebræt, samt et dampstrygejern eller et strygejern med en fugtig klud. Du skal altid have masser af fugtighed, så du kan få fjernet de folder, som sidder i dine bukser.

Først stryger du bukserne:

 1. Du damper og presser forsigtigt knæbulerne flade igen - både foran og bag på benet.
 2. Vend vrangen ud af på bukserne og stryg lommernes poser.
 3. Vend bukserne tilbage til på den retside del og pres derefter den øverste del af buksen. Vær særlig opmærksom på at presse buksens lægge rigtigt.

Så stryger du pressefolderne:

 1. begynd med at presse de forreste pressefolder på den indvendige side af benene.
 2. Pres derefter på den bagerste pressefold.
 3. Gentag 4 og 5 på det andet ben.

Til sidst stryger du resten af buksen:

 1. Pres den nederste del af buksen.
 2. Derefter glatter du front og ryg. Det gør du ved at trække bukserne over den spidse ende af brættet.
 3. Slut af med at glatte buksens yderside.

Hvordan lægger man habitbukser sammen?

Vil du gerne lære at folde dine habitbukser rigtigt sammen, så skal du spidse ørene. Det er faktisk ret ligetil. Generelt er bukser med pressefolder, altså habitbukser, nok de letteste bukser at folde. Fold dem på midten og en gang til (hvis det er nødvendigt). Kig her efter, om eventuelle læg i bukselinningen ikke er blevet klemt skævt. Er det tilfældet, får du nemlig unødvendige folder i dine bukser.

Yderligere inspiration til at finde habitbukser til mænd hos Wagner

Savner du mere inspiration til at vælge de bedste habitbukser? Wagners butikker har en masse forskellige habitbukser, som du kan blive inspireret af. Wagners eksperter er din professionelle rådgivning, når du kommer ned i butikken, så du kan finde de rigtige habitbukser og habitjakke til dig. De er samtidig nogle af de mest dedikerede eksperter inden for herremoden og ved, hvor moden bevæger sig hen.

Få mere om nye trends, materialer og farver inden for habit og jakkesæt - kom ned i din lokale Wagner herretøjsbutik, eller se alle de mange forskellige slags habitbukser vi har på vores hjemmeside samt vores størrelsesguide til dem.