Gratis fragt v/ 499 kr.
Levering 1-2 hverdage
Byt i 365 dage
Gratis retur & Byt i butik
Gå til klub

7 tips til det perfekte jakkesæt

Er du i tvivl om, hvilket jakkesæt passer dig bedst? Med denne guide vil vi hjælpe dig til at opnå det perfekte fit. Det kræver dog, at 7 vigtige detaljer er på plads. Vidste du f.eks. at skuldrene er det vigtigste punkt overhovedet for at opnå det perfekte fit? Læs mere om dette i Tip 3. Lad os komme i gang.

Foto: Wagner

 

Jakkesaet pasform

Det ”perfekte” fit eller den gode pasform?

 

Man kan allerede på lang afstand se, når et jakkesæt ikke sidder godt. Der er meget der kan gå galt.

Men en god tommelfingerregel lyder, at det først og fremmest skal føles behageligt at gå i. Det er dog ikke ensbetydende med, at det sidder godt.

Her er et godt billede af, når vi tænker god pasform kontra en mindre god pasform:

 

Du kan have det nok så behageligt, men du får ikke helt den rigtige gennemslagskraft eller autoritet ved at have et lidt løsthængende jakkesæt (Donald Trumps jakkesæt er et godt udtryk for dette).

Vil du fremstå så skarp som mulig i et jakkesæt, er det bedste sted at begynde at se på jakkesæt her.

Tip 1 - Bagdelen skal se ud som et nystrøget lagen

 

Habitbukser pasform

Bagdelen af dine bukser skal ligge som et nystrøget lagen ned over din bagdel. Det betyder at dine bukser ligger let på dit undertøj – uden at trække eller hive i dine lår.

Du ser en dårlig pasform i spejlet, hvis der f.eks. opstår lodrette krøller oppe under bagdelen, fordi dine bukser sidder for tæt. Og omvendt hvis dine bukser sidder for løst, opstår der uregelmæssigheder længere nede af lårene i form af U-formede poser el. lign.

En skrædder kan inddrage noget af stoffet, der hænger løst, uden det store besvær, men der er selvfølgelig grænser. Hvis bagdelen var alt for løs til at begynde med, skaber det nogle komplikationer. Lommerne kan blive trukket for meget tilbage ved det, og det vil hverken se godt ud eller være særligt praktisk.

Tætsiddende bukser har logisk set ikke særlig meget stof at gøre med, de vil derfor være nærmest umulige at sy til. Køb derfor hellere løsere bukser end for tætsiddende. Se vores udvalg af habitbukser her.Tip 2 - Buksebenene skal ligge lige på skoen

 

Bukseben pasform

Der opstår en naturlig stopklods for bukserne, når de rammer skoene. Skoene stopper bukserne fra at strække sig ud i fuld længde.

Denne lille, men vigtige, detalje, der helst skal være her, er ikke meget mere end et lille smilehul mellem buksen og skoen. Den skal altså hvile på toppen af skoen – uden at være mere end det! Buksebenet kan både falde lidt længere nede mod hælen eller bare være vandret over skoen.

Justeringer på buksebenet er den letteste justering at foretage efter køb. Mange sælger også bukser til jakkesæt, uden at de er syet op, fordi de forventer, at køberen vil tage bukserne med til en skrædder.

 

 

 

Tip 3 - Skuldrene

 

Skulder fit jakkesaet

Jakkesættets skuldre skal ligge fladt på skuldrene. Sømmen på skuldrene skal følge kroppen og knoglen nedenunder. Jakkesættets ærme møder altså skulderen, der hvor kroppens arm møder dens skulder.

Hvis dette ikke er opfyldt, og jakkesættets søm er blevet for lang, vil det hænge og dingle ned langs armen på de øvre bicepsmuskler. Omvendt kan skulderen også blive for kort og ende helt oppe på skulder knoglen. Begge disse udfald skaber en bølge effekt, hvor krøller eller sammentrukne steder vil forekomme på jakkesættet. Det skal vi helst undgå.

Skuldrene er det sværeste at rette til på jakkesættet, efter det er blevet købt. De er en stor del af hele din kropsholdning, og afhænger derfor er mange faktorer. Vi foreslår, at du kigger nøje på dem, inden du køber dit jakkesæt. Se vores udvalg af habitjakker her.

 

Tip 4 - Jakkelukningen skal kunne lukkes med én knap

 

Jakkesaet lukning

Et nyt jakkesæt skal altid prøves stående og skal altid kunne lukkes med en knap, når du står op.

Det betyder også, at hvis din jakke har 3 knapper, skal du stadig kun lukke én af knapperne. Du gør dette, fordi du gerne vil se, om de to sider af jakken mødes på en naturlig måde. Hænger siderne for langt fremme er den for løs eller flagrer kanterne af jakkerne ud som et skørt er det for stramt.

Én ting er derfor sikker – knappen skal kunne lukke uden besvær. Der skal heller ikke opstå nogle krøller fra knappelukningen. En lille åbning for neden af jakken er i orden, men de to halvdele skal ikke strække sig så meget fra hinanden, så de nærmest danner en trekant over buksekanten. Ideelt skal du ikke kunne se noget af skjorten eller trøjen indenunder.

Det ikke svært at justere på jakkens lænd, men det har sine begrænsninger. Hvis jakkelukningen ser dårlig lige fra da du købte den, har det formentlig med noget andet end lænden at gøre. Du burde i sådanne tilfælde kigge på en anden jakke, end den du har. 

 

 

 

Tip 5 - Ærmelængden afhænger af skjorten

 

Jakkesæt ærmelængde

En god gammeldags tommelfingerregel lyder, at forholdet mellem jakkemanchet og skjortemanchet skal være 1-1½cm. Det betyder, at man kan vise op til 1½cm af skjorten under jakkens ærme.

Når det er sagt, så er det bare en generel guideline og der er ikke nogen, der går og måler på dine ærmer, mens du bærer din skjorte. Hvad du derimod skal være opmærksom på, er, at jakken ikke sidder fuldstændig over skjortemanchettens søm – så er den for kort.

Omvendt, hvis jakkens ærme dækker manchetten fuldstændigt, er den for lang. Der skal være et lille ”bånd” af skjortemanchetten synligt.

De fleste mænd ender med at have jakkeærmerne omkring den store håndledsknogle. De fleste arme er dog forskellige, og det er også meget nemt at få det rettet hos en skrædder. Få den bedste ærmelængde som muligt, få det derefter justeret til, hvis du opdager nogle uregelmæssigheder.

 

 

Tip 6 - Jakkelængden er vigtigere, end de fleste tror

 

Habitjakke længde

En god jakke til et jakkesæt burde falde bag taljen og lidt forbi det punkt, hvor bagdelens kurve er begyndt. Et idéelt fit vil således være, at jakken dækker området ned til, hvor bagdelen kurver indad.

Hænderne er også en god målestok og det derfor vigtigt at have armene i en naturlig position, når du prøver dit jakkesæt. Sømmen eller slutningen af jakken skal ramme lige omkring midten af hånden – lige på eller forbi, hvor dine fingre møder håndfladen.

Hvis sømmen af jakken sidder ovenpå bagdelen med et lille strit eller lign., så er den for kort. Hvis den falder helt forbi bagdelen og ned, er den for lang. En for lang jakke kan selvfølgelig blive justeret opad uden de store problemer, men hvis du går for højt op, kan lommerne godt komme ude af proportion med resten af jakken.

 

 

 

Tip 7 - Nakken på jakken skal hvile på din skjorte

 

Habitjakke krave

Det er nemt at identificere en veltilpas jakke fra en jakke med en dårlig pasform. Det kan dog blive svært at identificere, hvad den dårlige pasform skyldes.

Din jakkes nakke skal hvile mod skjortens nakke, som igen skal hvile på din egen nakke. De skal have en blid berøringsflade med hinanden, uden at efterlade for store mellemrum.

Hvis nakken på jakken er for løs, er det nemt at iagttage, fordi der vil være et mellemrum tilbage mod nakken.

En for stram nakke er lidt sværere at få øje på, da det alt sammen ligger omme i ryggen, og du vil derfor have svært ved at se det direkte i spejlet. Vend dig fra side til side og læg mærke til, hvordan den folder bag ved nakken. Den vil i øvrigt også krølle skjorten indenunder, fordi den prøver at rette sig til din krop, og det går ud over skjorten.

En dårlig pasform kan her skyldes, at nakkestørrelse er den gale til dig, men det er ofte resultatet af flere faktorer: at dine skuldrer på jakken ikke passer dig, ryggen er for smal elle lille eller jakken simpelthen er konstrueret med et større hæld fremad eller bagud – i forhold til din neutrale holdning.

Alt dette koster en del penge og tid at få justeret, så det bedst at have det fuldstændig i orden, inden du køber jakkesættet.

 

Skal du bruge et jakkesæt til brylluppet?

Læs vores guide til det perfekte jakkesæt til brylluppet.

 

Eller skal du bruge det perfekte idylske jakkesæt til en begravelse.

Læs vores gode råd og tips her.

 

Derudover, har vi lavet et nyt blogpost om nutidens moderne jakkesæt trends, læs det her.

 

 

Personlige anbefalinger til dig