1-2 dages levering
Gratis retur
Byt i 365 dage
Kurv

Sådan finder du den rigtige buksestørrelse til mænd

Er du i tvivl om, hvilken buksestørrelse du skal have? Eller hvilken størrelse dine bukser er? Det kan være svært at finde den helt rigtige størrelse, når du står nede i butikken. Du kan ende med at prøve rigtig mange forskellige, inden du finder det rigtige par. Wagner giver dig denne størrelsesguide til mænd, så du kan finde den helt rigtige størrelse og dermed finde de bukser og jeans, der passer dig bedst. Vi viser dig, hvordan du finder din størrelse ved at måle dig selv og, hvordan du finder din yndlingspasform uanset hvor kraftig eller smal, du er bygget. Vidste du for eksempel, at størrelserne på bukserne godt kan variere fra producent til producent? Desuden, giver vi dig også værktøjerne til, hvordan du kan omregne tommer til centimeter og omvendt, så du kan forstå buksestørrelserne nede i butikken. Lad os komme i gang!

Din buksestørrelse er vigtig at kende i dag

I det seneste årti, er det blevet yderst brugbart at kende sin præcise buksestørrelse. Der er nethandlen nemlig steget eksponentielt både for mænd og kvinder. Aldrig har så mange købt tøj hjem til deres hoveddør og prøvet det for allerførste gang. Det kan virke som den store test, når det bliver pakket ud; for passer bukserne nu egentlig også? De fleste, der har handlet på nettet, kender måske deres størrelse, mens andre er mere i vildrede, om bukserne egentlig passer - og hvordan de passer. Denne størrelsesguide, til herre, hjælper dig på vej til at undgå noget af forvirringen.

En yderligere normal forvirring skabes gennem de menneskelige modeller på nettet, som gør valget lidt sværere. De bærer nemlig tøjet ganske fortrinligt, men, hvor pasformen ofte er anderledes, når tøjet modtages. Alle disse faktorer kommer vi til at kigge på i denne guide, så du roligt kan shoppe bukser online, uden du behøver at svede tran, når pakken bliver åbnet derhjemme, eller når bukserne tages på i prøverummet nede i butikken.

Vi skal nemlig kigge på følgende ting i denne guide og hjælper dig skridt for skridt gennem overvejelserne, beslutninger og omregningerne - så du undgår svedturerne og får et par bukser eller jeans, der sidder skønt.

I det følgende skal vi derfor kigge på, hvad du skal være opmærksom på, inden du vælger en bestemt buksestørrelse:

 1. Find en størrelse, der passer din krop
 2. Mål dig selv – for at finde din specifikke buksestørrelse
 3. Find buksernes pasform – afhængig af din kropstype

Inden vi finder den perfekte buksestørrelse i denne størrelsesguide til herre - skal vi lige pointere noget vigtigt, som de fleste overser, når de vælger bukser.

”En størrelse kan godt være forskellig - selv fra buks til buks”

Det virker kontraintuitivt, at en størrelse Large kan være forskellig fra et par herrebukser til et andet par. Hvorfor er det sådan? Den store forskel skyldes producenterne af tøjet. De kan helt selv bestemme, hvordan en størrelse Large udformes, og dermed hvor stor den skal være.

Har du for eksempel fundet to forskellige par bukser i den samme størrelse (f.eks. 32/34), så kan de sagtens sidde på to forskellige måder. Der er ofte en del variabler, som skal tages højde for (såsom pasform, materiale, mm.), men generelt er det godt at kende et bestemt brand, og så finde ens størrelse indenfor denne producent.

Desuden, kan størrelserne også variere fra land til land. Så hvis du køber et par bukser i et andet land, kan de også være forskellige. Hvis du, eller en du kender, har købt tøj i udlandet, så kan de snildt være enten et nummer større eller mindre. Det kunne være, hvis du har en bekendt eller familie, der har været i USA og købt tøj med hjem. De amerikanske størrelser er anderledes, som typisk er en størrelse større end de europæiske størrelser. Det omvendte gør sig gældende i østen, hvor de har mindre størrelser end i Europa.

Sådan finder du den rigtige buksestørrelse

Skal du finde den helt rigtige buksestørrelse, skal du kigge på nogle specifikke detaljer, så du finder den rigtige størrelse:

 • Producenten af bukserne og det konkrete brand
 • Hvilket land bukserne er købt i
 • Din specifikke buksestørrelse og kropsmål
 • Pasformen på bukserne

Hvordan måler du buksestørrelsen selv?

Der er to forskellige strategier, som du kan bruge, når du skal måle buksestørrelsen:

 • Mål dine egne kropsmål
 • Mål dine egne bukser

Derefter skal du, afhængig af dine bukser, enten:

 • Omregne fra centimeter til tommer
 • Omregne fra tommer til centimeter

Hvordan måler du livvidden og længden på bukserne?

Der er to måder, du kan måle din livvidde og længde på benene og finde ud af, hvilke bukser du skal have:

 • Mål et par af dine egne bukser

Find et par bukser fra din garderobe, der passer dig særlig godt. Derefter, tager du et målebånd og måler dine bukser. Bredden på dine jeans måles øverst i buksens vidde, hvor du måler med et målebånd fra venstre mod højre. For at måle længden, på dine jeans, skal du holde båndet op mod den inderste søm i dine jeans. Begynd fra toppen og mål til det nederste hjørne.
De to tal, bredden og længden, giver størrelsen på dine bukser.

Vær opmærksom på, at bukserne muligvis har givet sig i den tid, hvor du har brugt dem. Mål derfor dine bukser efter de er blevet vasket, hvor materialet har trukket sig sammen, og passer dig bedst.

 • Tag dine egne kropsmål

Den anden måde, du kan måle størrelsen af dine jeans på, er ved at tage dine kropsmål og beregne buksestørrelsen ud fra det. Det er dog vigtigt, at det måles på de rigtige steder. Vidden måles altid på det smalleste punkt på kroppen, som er taljen. Vil du hellere have et par lavt hængende bukser, skal den bredeste del af din underkrop måles, hvilket er det øverste punkt på din bagdel. Skal du måle længden, skal du måle indersiden af benet, altså skridtlængden. Hvis du typisk har længere bukser eller høje sko på, skal du måle helt ned til bunden af hælen. Ligesådan, hvis din jeans skal stoppe på niveau med skoen eller anklen, måler du dertil.

Kend disse omregninger, når du skal finde din buksestørrelse

Afhængig af hvor dine bukser kommer fra, er de angivet i forskellige mål, hovedsageligt vil det være i tommer såsom 32 tommer og 34 tommer (skrevet 32/34 i bukserne omkring taljen). 32 er livvidden, mens 34 er skridtlængden.

Tidligere anbefalede vi, at du målte dine bukser eller dig selv med et målebånd, der måler i centimeter, men din buksestørrelse findes ofte kun i tommer. Du kan være heldig, at dit målebånd også kan måle i tommer (engelsk: inches), så du ikke behøver at omregne, dog har vi længere nede i guiden en tabel, som du kan bruge til at omregne med. Herunder beskriver vi kort, hvordan du omregner fra tommer til centimeter og omvendt.

Tommer til centimeter

Tommer er i traditionel forstand den mindste hele enhed til længdemål i det britiske enhedssystem. Der findes også mål mindre end en tomme, de udtrykkes ved hjælp af brøkerne 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 og 1/64 af en tomme. Én tomme repræsenterer derudover 1/12 af en fod og 1/36 af en yard, så 12 tommer er en fod og 36 tommer er en yard.

1 tomme = 25,4 mm = 2,54 cm

Centimeter til tommer

Centimeteren er en længdeenhed i det metriske system svarende til én hundrededel af en meter.

Den omvendte omregning lyder som følgende:

1 cm = 0,39370 tommer

Talje i tommer

Talje i cm.

Størrelse

Skridtlængde i tommer

Skridtlængde i cm.

27"

68

30"

76

28"

71

32"

82

29"

74

34"

86

30"

76

S

36"

91

31"

79

38"

96

32"

82

M

33"

84

34"

86

L

Se resten af vores størrelsesguide her

Se alle tabeller og omregninger i vores generelle størrelsesguide

Hos Wagner har vi også lavet en størrelsesguide, der gælder for alt det slags tøj, som vi har i vores butikker. Udover, en størrelses- og omregningstabel til bukser og habitbukser finder du også overdele som t-shirt, jakker, skjorter, cardigans, blazer, men også shorts og badebukser. Se alle omregningerne og bliv klogere, når du skal finde den perfekte størrelse til dit tøj.

Nu går vi videre med buksernes pasform, og alle de forskellige skæringer bukserne kan have.

Hvad er buksernes pasform?

På engelsk hedder pasformen “cut” eller direkte oversat til dansk: skæring. Skæringen beskriver, hvordan bukserne er blevet skåret til benene og, hvordan de lægger sig på benene, når du har dem på.

Skæringen på bukserne

Skæring på bukser er mangfoldige størrelser, fordi de skal tilfredsstille et bestemt behov hos den, der bærer bukserne. Skæringen kan således både være bred, være smal langs med benet og bred i toppen eller smallere i bunden og bredere i toppen. De forskellige skæringer er et resultat af vores forskellige måder at opleve komfort på, men det kan også være et praktisk spørgsmål, som: hvordan bukserne skal lægge sig på dine sko eller slet ikke kunne nå derned. Nogle vil gerne have dem så tæt på benene som muligt, hvor andre vil have dem lidt bredere i bunden, så de lægger sig på skoen.

De typiske pasformer og skæringer på bukser har vi opstillet herunder:

 • Normal/relaxed cut
 • Straight cut
 • Skinny fit
 • Slim fit
 • Tapered fit
 • Boot cut

De første denimjeans og den moderne buks kom frem i USA i slutningen af 1800-tallet. Deres pasform var straight cut, og denne pasform dominerede markedet i mange år. Siden da er der mange forskellige former, materialer og socioøkonomiske forhold, der har været med til at definere buksernes former og skæringer. Det har været alt lige fra, hvilket slags materiale, der var populært til, hvor mange penge producenterne havde til at fremstille tøjet. Alle disse forhold er pasformen et udtryk for, og det har været med til at forme den måde, vi går klædt på.

6 forskellige pasformer på bukser

Vi vil nu gennemgå de forskellige pasformer, der findes indenfor bukser og jeans samt komme med tips til, hvordan de sidder på dig - hvad end din kropsform er. Der er altså en pasform til enhver person. Det er bare med at prøve bukserne og finde frem til det rigtige par.

Normal/relaxed cut jeans

Denne skæring er bedst til afslappede situationer, som kan bæres af alle kropstyper. De har en del plads, men samtidig passer de også til alt, du skal foretage dig - lige fra vandring til at sidde på kontoret.

Straight cut jeans

De kaldes også ”straight leg jeans”, som afslører, at buksebenene har den samme bredde oppefra og ned til skoene. Det er et klassisk look og bruges også i mange forskellige sammenhænge. Denne type af bukser passer godt til stort set alle kropstyper.

Skinny fit jeans

De er ”skinny”, hvilket betyder, at de sidder tæt på huden. Denne model kan alle gå med, men mænd med en smallere kropsbygning har en fordel ved dem. De skjuler nemlig intet, så hvis du har gode lægge, kan du vise dem frem med denne model.

Slim fit jeans

Slim fit jeans er meget lig Skinny jeans i pasform, men de er knap så stramme som Skinny jeans. De er et godt alternativ til dig, der gerne vil undgå de helt stramme bukser og stadig vil vise dine bens former frem. Passer godt til mange forskellige kropstyper og sko, hvad end det er støvler eller sneakers.

Tapered fit

Tapered fit bliver smallere jo længere nede af buksen, du kommer. Det betyder, at de er lidt bredere i toppen og snævre sig ind, jo længere du kommer ned. Det er et par gode bukser til en person, der gerne vil have det lidt løst i toppen og lidt mere tætsiddende i bunden. Tapered betyder i øvrigt “smallere”.

Boot cut jeans

Som navnet antyder, er det en skæring, der er skåret til støvlen eller i mordene tale, skoen. Det betyder, at de er skåret til, så du nemt kan have dem på ude over et par sko eller støvler. Foruden denne feature er resten af disse bukser typisk i straight cut.  De passer godt til vintertiden, hvor mange har store støvler på, der går op over anklerne.

Yderligere inspiration til at finde bukser og buksestørrelser

Savner du inspiration til at vælge de helt rigtige bukser eller en størrelsesguide? Wagners butikker har en masse eksempler på bukser og jeans, som du kan blive inspireret af. Wagners eksperter er din professionelle rådgivning, når du kommer ned i butikken, så du kan finde den helt rigtige buksestørrelse til dig. De har et målebånd, så du kan måle dig op og se, hvilke mål du har brug for. De er samtidig nogle af de mest dedikerede eksperter inden for herremoden og ved, hvor moden bevæger sig hen.

Hvis du har styr på buksestørrelsen, så klik dig ind på vores seneste story, hvor vi guider dig igennem trendens hotte jeans her.

Få mere om nye trends, materialer og farver indenfor bukser -  kom ned i din lokale Wagner herretøjsbutik, eller se alle de forskellige bukser vi har på vores hjemmeside samt vores størrelsesguide.